Shifters | Marta Bogdańska

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης

Marta Bogdańska

Επιμέλεια

Ηρώ Κατσαρίδου

Συνεργασία: Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 18:00

Η αρχική κοινή συνθήκη για ανθρώπους και ζώα δεν είναι η ζωικότητα, αλλά μάλλον η ανθρωπινότητα

Eduardo Viveiros de Castro

Η σειρά Shifters είναι έργο σε εξέλιξη, όπου η Marta Bogdańska διερευνά την εργαλειοποίηση των ζώων σε καιρό πολέμου μέσα από φωτογραφίες και άρθρα που συγκεντρώνει, αλλά και δικά της έργα. «Φτωχές εικόνες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αφηγούνται ιστορίες ζώων σε ρόλο μαχητών, κατασκόπων, ηρώων, φορέων θάρρους και αυτοθυσίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970. Στον απόηχο θεωρήσεων που αμφισβητούν τα νεωτερικά δίπολα υποκείμενο-αντικείμενο, πολιτισμός-φύση, που εγκαθιδρύουν τον «άνθρωπο» ως διάφορο από τον κόσμο και κυρίαρχο σε αυτόν, η Marta Bogdańska επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία από την οπτική των ζώων, ένα εγχείρημα που εμπνέεται από τις ιδέες του Eric Baratay, πρωτοπόρου θεωρητικού στις Σπουδές ζώων.

Για την παρουσίαση στη PhotoBiennale η καλλιτέχνιδα δημιουργεί ένα έργο για τον συγκεκριμένο χώρο αναπτύσσοντας διάλογο με την τοιχογραφία του Πολύκλειτου Ρέγκου (1903-1984), που αποτοιχίστηκε από το κατεδαφισμένο πλέον Εντευκτήριο Οπλιτών και εκτίθεται μόνιμα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στην εκδοχή της Bogdańska ο ανθρωποκεντρισμός της ιστορικής μάχης αποδομείται και επιχειρείται η ανασύστασή του από την οπτική του ζώου.

Ένα δεύτερο έναυσμα για την καλλιτέχνιδα είναι το αρχείο Boissonnas, που φυλάσσεται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Με ανάθεση της ελληνικής κυβέρνησης το 1921 ο Henri-Paul Boissonnas (1864-1940), κάλυψε φωτογραφικά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο φακός του φωτογράφου αποτύπωσε όλα τα ζώα που συνόδευσαν την επιχείρηση: άλογα, καμήλες και βόδια που χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνηση στρατιωτών και τη μεταφορά προμηθειών, αλλά και αιγοπρόβατα που προορίζονταν ως τροφή για τα στρατεύματα.

Ενάντια στην ηγεμονία της δυτικής νεωτερικότητας που κυριαρχεί στη φύση, το έργο της καλλιτέχνιδας προσεγγίζει τις αντιλήψεις των γηγενών λαών για την ύπαρξη ενός κοινού φυσικού κόσμου, αδιαχώριστου από τον ίδιο τον άνθρωπο, αντιλήψεις που βρίσκουν απήχηση στις σύγχρονες θεωρήσεις ανθρωπολόγων που θεωρούν ότι άνθρωποι και ζώα μοιράζονται την ίδια ανθρωπινότητα. Στο Shifters oι συνθήκες ανθρώπινης οικειοποίησης της φύσης ακυρώνονται, μια προσέγγιση που σύγχρονοι μελετητές περιγράφουν ως αποαποικιοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα.

Βιογραφικό

Η Marta Bogdańska (1978), είναι εικαστική καλλιτέχνης, φωτογράφος, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ (όπως τα «Unicorn», «In Between» & «Next Sunday») και πολιτιστική διαχειρίστρια. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Σπούδασε στο Home Workspace Program στη Βηρυτό. Αποφοίτησε από την Ακαδημία της Φωτογραφίας, το School of Looking και τη Σχολή της Οικολογικής ποίησης. Διοργάνωσε διεθνή καλλιτεχνικά & πολιτισμικά πρότζεκτ. Η Marta είναι ένα από τα Ταλέντα της Futures Photography, μέλος του Αρχείου Δημόσιων Διαδηλώσεων [Archive of Public Protests] και της Women Photograph. Το βιβλίο της «SHIFTERS» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Έκδοσης Φωτογραφίας 2022 της PHotoESPAÑA. Ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Kassel Dummy, το Luma Rencontres Dummy Book Award Arles και το MACK First Book Award. Έλαβε τις υποτροφίες “Konrad Pustoła” & “Selma Lagerlöf” στις Εικαστικές Τέχνες. Επί του παρόντος είναι φιναλίστ για το Discovery Award του Φεστιβάλ Encontros da Imagem. Κέρδισε την Υπαίθρια Εγκατάσταση στο Gibellina Photoroad και έλαβε επιχορήγηση από το Ίδρυμα Culture & Animals της Νέας Υόρκης. H Marta βρισκόταν στη βραχεία λίστα του Allegro Prize 2022. Έργα και ταινίες της καλλιτέχνιδας έχουν παρουσιαστεί και εκδοθεί διεθνώς.

Δείτε Περισσότερες Εκθέσεις