Αποθήκη Α', Προβλήτα Α'
Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Το MOMus σας

καλωσορίζει στη

Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Η Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 είναι εδώ! Περισσότεροι από 100 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από 18 χώρες συμμετέχουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυθεματικό πρόγραμμα 25 εκθέσεων, εκδηλώσεων λόγου, ανοιχτών δράσεων στο κοινό και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φιλοξενηθούν σε 19 μουσεία, χώρους πολιτισμού και αίθουσες τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις μήνες.

PhB23_YoutubeCover

Η Thessaloniki PhotoΒiennale, διοργάνωση του MOMus, σε επιμέλεια και συντονισμό  του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας και είναι ένα από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό βήμα παρουσίασης της σύγχρονης και ιστορικής ελληνικής φωτογραφικής δημιουργίας και ένα ζωτικό σταυροδρόμι ζύμωσής της με την αντίστοιχη διεθνή σκηνή.

Στη φετινή διοργάνωση, την κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» επιμελείται ο διεθνούς φήμης Βρετανός ιστορικός τέχνης, φωτογράφος και επιμελητής Julian Stallabrass. Διαρθρωμένη στους χώρους του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, η έκθεση διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Καθώς το φάντασμα του λαϊκισμού στοιχειώνει τον πλανήτη, πολλοί καλλιτέχνες έχουν εξερευνήσει τις πολυάριθμες διαστάσεις του φαινομένου: πώς και εάν θα πρέπει να αναπαρίστανται ο «λαός» (εάν θεωρήσουμε ότι υφίσταται ως έννοια), η δημοκρατική εξουσία, η φύση των χαρισματικών ηγετών, η λαϊκή διαμαρτυρία και εξέγερση. Ο φακός, ως μέσο που από τη γέννησή του υπήρξε στενά συνυφασμένο με την ιστορία της μαζικής πολιτικής, εύλογα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της καλλιτεχνικής διερεύνησης, που έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές – τεκμηριωτική, επιτελεστική, σατιρική, εννοιολογική.

Στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 παρουσιάζονται εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων και καταξιωμένων φωτογράφων, μια ανθολόγηση του εγχώριου photobook τα τελευταία είκοσι χρόνια, ταυτόχρονα με παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Στη Thessaloniki PhotoBiennale 2023 συμμετέχουν όλες οι διευθύνσεις του MOMus για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2018 και υποστηρίζεται θερμά από πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης και της χώρας.

Ζώντας πλέον σε ένα περιβάλλον με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που άφησε η πανδημία τα τελευταία τρία χρόνια παντού παρούσες, αντιμέτωποι πλέον και με άλλου τύπου κρίσεις, όπως η κλιματική, ή και πολέμους, η φωτογραφία είναι το μέσο που αποτυπώνει την όχι πάντα αισιόδοξη πραγματικότητα, δημιουργώντας συγχρόνως αφορμές για ζωηρή και ενεργή σκέψη για το μέλλον που είναι ήδη εδώ.

Φορέας Διοργάνωσης

MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Φορέας Υλοποίησης

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Γενικός Συντονισμός

Ηρώ Κατσαρίδου, Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ηρακλής Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος Τμήματος Συλλογών MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Καλλιτεχνική Επιτροπή

Λουίζα Αυγήτα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στράτος Καλαφάτης, Φωτογράφος

Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια MOMus

Επιτροπή Open Call Πρωτοεμφανιζόμενων Φωτογράφων

Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια MOMus

Κοσμάς Παυλίδης, Φωτογράφος

Μανώλης Σκούφιας, Φωτογράφος

Ο θεσμός - MΟΜus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Χορηγοί - Συνεργαζόμενοι Φορείς

Photobiennale 2010

Παλαιότερες Διοργανώσεις