Ασκήσεις απώλειας ελέγχου | Karolina Breguła

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης

Karolina Breguła

Συνεργασία: Ύψιλον

Fujifilm Inkjet Photo-Paper: FUJIFILM HELLAS S.A.

Εγκαίνια: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, 20:00

Οι «Ασκήσεις Απώλειας Ελέγχου» είναι μια πολυμεσική έκθεση/εγκατάσταση, που φιλοξενείται σε ένα από τα εμβληματικότερα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης -το σημερινό Ύψιλον.

Η καλλιτέχνιδα Karolina Breguła εδώ και χρόνια επιχειρεί να καταγράψει με ποικίλους τρόπους ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο αμιγώς σκοτεινό, αυτό των απαλλοτριώσεων, των μαζικών εξώσεων, των κατεδαφίσεων και της απώλειας σπιτιών. Στο project αυτό αξιοποιεί τις στρατηγικές του εργολαβικού εξωραϊσμού και τις τακτικές αντίστασης εναντίον τους, τις κοινωνικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές κατεδαφίσεων, καθώς –και κυρίως– τα βιώματα των ανθρώπων που χάνουν το σπίτι τους.

Μέσα από την καταγραφική της στρατηγική, η Breguła στήνει μια εικαστική εγκατάσταση και αφήνει ανοιχτά τα πεδία ταυτίσεων με την πιο απλή, θεμελιώδη, όσο και περίπλοκη ανθρώπινη ανάγκη: την ύπαρξη και την αίσθηση του οίκου. Επιδιώκει να αποτυπώσει τη στιγμή που αλλάζει τη ζωή, καθώς και την επακόλουθη αβεβαιότητα και αστάθεια, που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που υφίστανται τέτοιες αλλαγές, αρχιτεκτονικές, κοινωνικές και καθημερινές.

Εξετάζει και αποτυπώνει τους ήχους, τις εικόνες, τις αισθήσεις και την εμπειρία της απώλειας του οικείου και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει –τόσο ως εμπειρία ζωής όσο και ως μεταφορά, τόσο ως ένα ψυχολογικό, όσο και ως ένα πιο ευρύ κοινωνικό τραύμα.

Το παγκόσμιο φαινόμενο του gentrification αλλάζει μικροκλίματα, γειτονιές και ζωές, αρχιτεκτονικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιστορικά, ακόμη και εργασιακά περιβάλλοντα. Ποιος στέκεται κριτικά απέναντι στις αλλαγές αυτές;  Ποιος προβλέπει ή προνοεί για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές τους επιπτώσεις; Μπορούν οι άνθρωποι να διαχειριστούν την απώλεια ελέγχου;

Η καλλιτεχνική εργασία της Breguła πηγάζει μέσα από τη βιωματική εμπειρία των ανθρώπων –και της ίδιας– που ζουν ανάλογες αλλαγές και εκτοπισμούς, δομώντας μια μικροϊστορική ανάλυση που αποσκοπεί σε μακροϊστορικά συμπεράσματα.

Βιογραφικό

Η Karolina Breguła (1979) είναι εικαστική καλλιτέχνης, απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου του Λοτζ. Δημιουργεί ταινίες, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις και επιτελέσεις. Το έργο της εξερευνά τα προβλήματα των κοινωνικών, πολιτικών και αστικών αλλαγών. Ενδιαφέρεται για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, ως μέρος των ανθρωπολογικών και κοινωνιολογικών της παρατηρήσεων. Μελετά σχολαστικά την επιβλαβή επίδραση του έργου τέχνης, τη θεραπευτική και την καταστροφική του δύναμη, τελετουργίες συνδεδεμένες με την τέχνη και τον κοινωνικό της ρόλο. Πολλά έργα της συνδημιουργούνται από τους πρωταγωνιστές και συμμετέχοντες σ’ αυτά, θολώνοντας το όριο μεταξύ επαγγελματικής και ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ινστιτούτα όπως το Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, το Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ταϊπέι, και σε φεστιβάλ όπως η Μπιενάλε της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης. Είναι η νικήτρια του δεύτερου βραβείου Views 2013 Deutsche Bank Foundation Award, του τρίτου βραβείου Samsung Art Master 2007 και του 2016 Golden Claw στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκντίνια. Έργα της περιλαμβάνονται σε συλλογές όπως του Μητροπολιτικoύ Μουσείου Φωτογραφίας του Τόκιο, της Εθνικής Πινακοθήκης Zachęta, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Βρότσλαβ και του ING Polish Art Foundation. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ακαδημία Τεχνών του Στσέτσιν, ενώ συνεργάζεται με την γκαλερί local_30 και ζει στη Βαρσοβία.

Δείτε Περισσότερες Εκθέσεις