Οι «Ασκήσεις Απώλειας Ελέγχου» είναι μια πολυμεσική έκθεση/εγκατάσταση, που φιλοξενείται σε ένα από τα εμβληματικότερα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης -το σημερινό Ύψιλον.
Η καλλιτέχνιδα Karolina Breguła εδώ και χρόνια επιχειρεί να καταγράψει με ποικίλους τρόπους ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο αμιγώς σκοτεινό, αυτό των απαλλοτριώσεων, των μαζικών εξώσεων, των κατεδαφίσεων και της απώλειας σπιτιών. Στο project αυτό αξιοποιεί τις στρατηγικές του εργολαβικού εξωραϊσμού και τις τακτικές αντίστασης εναντίον τους, τις κοινωνικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές κατεδαφίσεων, καθώς –και κυρίως– τα βιώματα των ανθρώπων που χάνουν το σπίτι τους.
Μέσα από την καταγραφική της στρατηγική, η Breguła στήνει μια εικαστική εγκατάσταση και αφήνει ανοιχτά τα πεδία ταυτίσεων με την πιο απλή, θεμελιώδη, όσο και περίπλοκη ανθρώπινη ανάγκη: την ύπαρξη και την αίσθηση του οίκου. Επιδιώκει να αποτυπώσει τη στιγμή που αλλάζει τη ζωή, καθώς και την επακόλουθη αβεβαιότητα και αστάθεια, που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που υφίστανται τέτοιες αλλαγές, αρχιτεκτονικές, κοινωνικές και καθημερινές.
Εξετάζει και αποτυπώνει τους ήχους, τις εικόνες, τις αισθήσεις και την εμπειρία της απώλειας του οικείου και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει –τόσο ως εμπειρία ζωής όσο και ως μεταφορά, τόσο ως ένα ψυχολογικό, όσο και ως ένα πιο ευρύ κοινωνικό τραύμα.
Το παγκόσμιο φαινόμενο του gentrification αλλάζει μικροκλίματα, γειτονιές και ζωές, αρχιτεκτονικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιστορικά, ακόμη και εργασιακά περιβάλλοντα. Ποιος στέκεται κριτικά απέναντι στις αλλαγές αυτές; Ποιος προβλέπει ή προνοεί για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές τους επιπτώσεις; Μπορούν οι άνθρωποι να διαχειριστούν την απώλεια ελέγχου;
Η καλλιτεχνική εργασία της Breguła πηγάζει μέσα από τη βιωματική εμπειρία των ανθρώπων –και της ίδιας– που ζουν ανάλογες αλλαγές και εκτοπισμούς, δομώντας μια μικροϊστορική ανάλυση που αποσκοπεί σε μακροϊστορικά συμπεράσματα.