Thessaloniki PhotoΒiennale 2023: Εννέα εκθέσεις σε δύο μουσεία της Θεσσαλονίκης!

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου η Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 μάς υποδέχεται με εννέα εκθέσεις σε δύο μουσεία, στο Πολεμικό Μουσείο και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη!

Στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου, αρχειακές φωτογραφίες ζώων που εργαλειοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια πολέμων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970 σε ρόλο μαχητών, κατασκόπων, ηρώων, παραγόντων θάρρους και αυτοθυσίας συνθέτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφήγηση.

Την ίδια μέρα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έξι ατομικές εκθέσεις μάς ταξιδεύουν με φωτογραφικές ιστορίες από την Αίγυπτο και το εμπόριο βαμβακιού εκεί, ιστορίες γυναικών από το Κάιρο, από το Σίδνευ της Αυστραλίας και την Δυτική Αττική, σε φωτογραφικά στούντιο περασμένων δεκαετιών. Παράλληλα, η εκδοτική ιστορία φωτογραφικών βιβλίων των τελευταίων 23 ετών στην Ελλάδα και 14 καλλιτέχνες/φωτογράφοι από την Ιαπωνία δίνουν το στίγμα τους στην ενότητα των ομαδικών εκθέσεων της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 που επιμελείται και συντονίζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.

Όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης βρίσκεται εδώ www.photobiennale-greece.gr

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα 19.10.2023

 

Έκθεση: Marta Bogdańska «Shifters»

Χώρος: Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης  

Διάρκεια: 19.10-30.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 18:00

Επιμέλεια: Ηρώ Κατσαρίδου

Συνεργασία: Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης  

Η σειρά «Shifters» είναι ένα μακροχρόνιο και σε εξέλιξη έργο, όπου η Marta Bogdańska διερευνά την εργαλειοποίηση των ζώων σε καιρό πολέμου μέσα από φωτογραφίες και άρθρα που συγκεντρώνει, αλλά και δικά της έργα. «Φτωχές εικόνες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αφηγούνται ιστορίες ζώων σε ρόλο μαχητών, κατασκόπων, ηρώων, παραγόντων θάρρους και αυτοθυσίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970. Για την παρουσίαση στη PhotoBiennale η καλλιτέχνιδα δημιουργεί ένα έργο για τον συγκεκριμένο χώρο αναπτύσσοντας διάλογο με την τοιχογραφία του Πολύκλειτου Ρέγκου (1903-1984), γνωστού εκπροσώπου του ελληνοκεντρικού μοντερνισμού, που αποτοιχίστηκε από το κατεδαφισμένο πλέον Εντευκτήριο Οπλιτών και εκτίθεται μόνιμα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στην εκδοχή της Bogdańska ο ανθρωποκεντρισμός της ιστορικής μάχης αποδομείται και επιχειρείται η ανασύστασή του από την οπτική του ζώου.

 

Έκθεση: Amina Kadous «Λευκός χρυσός»

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Amina Kadous, Ηρώ Κατσαρίδου

Η σειρά «Λευκός χρυσός» είναι ένα μακροχρόνιο και σε εξέλιξη έργο, όπου η Amina Kadous αφηγείται φωτογραφικά την ιστορία της οικογένειάς της, εμπόρων υφασμάτων και ιδιοκτητών εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας από τη δεκαετία του 1960, την οποία διαπλέκει με την εθνική ιστορία της Αιγύπτου, μιας χώρας που στην ιστοριογραφία της βιομηχανικής επανάστασης έχει στενά συνδεθεί με τη βαμβακοκαλλιέργεια ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Για την παρουσίαση στη PhotoΒiennale η Kadous επεκτείνει τη φωτογραφική της έρευνα στην Αλεξάνδρεια, όπου επιχειρεί να ανιχνεύσει τη σύνδεση της ιστορίας του βαμβακιού με την ελληνική παροικία εκεί.

 

Έκθεση: Βίκη Γεωργίου «Η πίσω αυλή (2018-2023)»

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Στράτος Καλαφάτης

Η Βίκη Γεωργίου χρησιμοποιεί τις εικόνες της ως συγκολλητική ύλη, για τα κενά -της μνήμης, του χρόνου, του χώρου- που άφησε η μετοίκηση της οικογένειας της από την Ελλάδα στη μακρινή Αυστραλία. «Επιστρέφω μετά από χρόνια στον τόπο καταγωγής μου. Συλλέγω κομμάτια από ανείπωτες ιστορίες και κρυμμένα μυστικά για να κατανοήσω και να ανασυνθέσω το παρελθόν. Προσπαθώ να καλύψω το κενό της μνήμης, το κενό του χρόνου, το κενό του χώρου, όλα τα κενά που φόρεσα στην παιδική μου ηλικία», αναφέρει στο σημείωμά της.

 

Έκθεση: Martin Parr «Αυτοπορτρέτα»

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Στη σειρά φωτογραφιών που παρουσιάζει ο Martin Parr στην έκθεση «Αυτοπορτρέτα», βλέπει το πορτρέτο του ως καθρέφτισμα της ατομικής και κοινωνικής του ταυτότητας, σε διάλογο με την προσωπική και τη συλλογική μνήμη. Στη δύση του 20ου αιώνα και στην αυγή του 21ου ο Martin Parr ξεκίνησε, διασχίζοντας τον κόσμο με επαγγελματικές αναθέσεις διεθνών μέσων, να φωτογραφίζεται σε στούντιο και photobooth σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η μορφή του έτσι πήρε σταδιακά θέση, σωματικά ή ψηφιακά, σε σκηνικά ετερόκλητα, σχεδιασμένα να επικυρώνουν στερεότυπα ή να γεννούν νέα. Για είκοσι χρόνια (1996-2015) ο Parr παραδίνονταν αυτοβούλως, με ατάραχο ύφος, στα χέρια ομοτέχνων του αποτελώντας τη συνειδητοποιημένη λεία ενός μηχανισμού τυποποιημένων εικόνων.

 

Έκθεση: Emmanuel Angelicas «Marrickville / Silent Agreements»

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ο Emmanuel Angelicas επιστρέφει μετά από 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στη PhotoΒiennale και στο ίδιο μουσείο με τη σειρά «Marrickville / Silent Agreements» και τις τετράγωνες λήψεις του, όπου το παραδοσιακό συνυπάρχει με το σύγχρονο, στο πλαίσιο λειτουργίας της κοινότητας μεταναστών του Σίδνεϋ στη συνοικία Marrickville.

Τα έργα του, απαράλλαχτα τετράγωνα και ασπρόμαυρα, ταλαντεύονται ανάμεσα στον κόσμο των μεταναστών πρώτης γενιάς, που ορίζεται με αυστηρούς κώδικες και τυπικά, και στον ρευστό κόσμο της δεύτερης γενιάς. Σε μια περίοδο που έχει θεοποιήσει την παγκοσμιοποίηση οι φωτογραφίες του Angelicas εξετάζουν προσεκτικά τις λεπτές, ανεξάντλητες αποχρώσεις του τοπικού, θυμίζοντας τον Αμερικανό ιδιοφυή και αντισυμβατικό μουσικό Frank Zappa που σημείωνε πως «όταν κάτι είναι βαθιά προσωπικό γίνεται οικουμενικό».

 

Έκθεση: Βαγγέλης Τάτσης «Still Neighborhood»

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Γιώργος Πρίνος, Βαγγέλης Τάτσης

Τη γειτονιά που μεγάλωσε επισκέπτεται και καταγράφει ο Βαγγέλης Τάτσης στη σειρά «Still Neighborhood». Το φωτογραφικό του ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στα πρόσωπα και τον τόπο αλλά στους χαρακτήρες, τις προσωπικότητες και την αλληλεπίδρασή τους, το πιο πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων που τους συνδέει.

Η σειρά ξεκίνησε σαν μια προσωπική εξερεύνηση με την επιστροφή του φωτογράφου στα μέρη όπου μεγάλωσε για να την οικογένεια του. Σταδιακά καθώς οι σκέψεις και οι εμπειρίες μετουσιώνονταν σε εικόνες, η κάθε εικόνα καθόριζε το επόμενο βήμα, την επόμενη λήψη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την προηγούμενη αλλά και ένα βήμα πιο έξω από αυτήν. από την οικογένεια στη γειτονιά, τη γειτονιά στο προάστιο, το προάστιο στην ευρύτερη Δυτική Αττική.

 

Έκθεση: Lina Geoushy «Shame Less»

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Την προσωπική ταυτότητα, σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό και βίαιο πλαίσιο αναζητά και συγχρόνως υπερασπίζεται η Lina Geoushy στο πρότζεκτ «Shame Less», το οποίο επικεντρώνεται στις ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας Αιγυπτίων γυναικών σε διαφορετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο Κάιρο. Πρόθεση της Geoushy ήταν και είναι να καταπολεμήσει το στίγμα που περιβάλλει την καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης, να δώσει φωνή στις γυναίκες-θύματα και εν τέλει λιγότερη ντροπή.

 

Έκθεση: «Ποιητική, Υλικότητα, Επιτελέσεις: Ελληνικά Φωτογραφικά Βιβλία 2000-2023»

Καλλιτέχνες/Φωτογράφοι: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Κωστής Αντωνιάδης, Ειρήνη Βουρλούμη, Τάσος Βρεττός, Αικατερίνη Γεγησιάν, Γιώργης Γερόλυμπος, Αλέξανδρος Γεωργίου, Άρις Γεωργίου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Δήμητρα Δέδε, Γιάννης Δήμου, Πέτρος Ευσταθιάδης, Ζακ / Zackie Oh, Λίλη Ζουμπούλη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Χάρης Κακαρούχας, Στράτος Καλαφάτης, Κατερίνα Καλούδη, Αλέξανδρος Κατσής, Δημήτρης Κοιλαλούς, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Κόντος, Μαρία Λούκα, Νατάσσα Μαρκίδου, Νίκος Μάρκου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Περσεφόνη Μίχου, Κατερίνα Μόσχου, Μανόλης Μπαμπούσης, Ηλίας Μπουργιώτης, Λία Ναλμπαντίδου, Νίκος Οικονομόπουλος, Έφη Παλαιολόγου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Παντελίδης, Ρούλα Πάτρα, Αβραάμ Παυλίδης, Πάρις Πετρίδης, Πηνελόπη Πετσίνη, Νίκος Πηλός, Πλάτων Ριβέλλης, Σπύρος Στάβερης, Ανδρέας Σχοινάς, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια:19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη 

Βοηθός επιμελήτρια: Μαρία Κεχαγιόγλου

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Mε την αυγή του νέου αιώνα, παρατηρούμε την αναγέννηση και τον εκδημοκρατισμό του φωτογραφικού βιβλίου στην Ελλάδα. Η έκθεση καταγράφει την εξέλιξη αυτή και διερευνά τα χαρακτηριστικά της μέσα από τα φωτογραφικά βιβλία 47 φωτογράφων. Ο σκοπός ενός βιβλίου είναι να ξεφυλλιστεί και να διαβαστεί. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, η έκθεση έχει σχεδιαστεί ως μια διαδραστική εγκατάσταση που προσκαλεί το άγγιγμα και τον αναστοχασμό. Εδώ, οι επισκέπτες δεν είναι παθητικοί θεατές αλλά ενεργοί συμμετέχοντες των οποίων η ατομικότητα καθορίζει τους διαφορετικούς τρόπους χειρισμού των βιβλίων και το ταξίδι τους σε πολλαπλούς συνειρμούς.

 

Έκθεση: «Φωτογραφικές εικόνες και ύλη: Ιαπωνικές εκτυπώσεις της δεκαετίας του 1970»

Καλλιτέχνες/Φωτογράφοι: Koji Enokura, Sakumi Hagiwara, Arinori Ichihara, Shoichi Ida, Mitsuo Kano, Tatsuo Kawaguchi, Hideki Kimura, Kosuke Kimura, Akira Matsumoto, Tetsuya Noda, Satoshi Saito, Jiro Takamatsu, Lee Ufan, Katsuro Yoshida

Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης            

Διάρκεια: 19.10-19.11.2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 | 20:00

Επιμέλεια: Kyoji Takizawa

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Japan Foundation, Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Στη μέθοδο του Noda από τη δεκαετία του ’70 και τις προεκτάσεις της στη χαρακτική και τη φωτογραφία μας μυούν 14 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από την Ιαπωνία.