Καλλιτέχνης

MacDonaldStrand

Το No More Flags (Όχι άλλες σημαίες) αποτελείται από έντονα επεξεργασμένες φωτογραφίες από πορείες της ακροδεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι σημαίες έχουν εμφανώς αφαιρεθεί από τις εικόνες, προκειμένου να αρθεί η νομιμοποίησή τους και το μήνυμα που υπονοείται, ότι δηλαδή οι ομάδες αυτές υπάρχουν προς όφελος μιας εθνικής ταυτότητας που τους ανήκει και ορίζεται από τις ίδιες. Απομακρύνοντας τις σημαίες ελπίδα μας είναι να αρχίσουμε να αποδυναμώνουμε αυτές τις ομάδες, αφαιρώντας τους τα σύμβολα στα οποία βασίζουν τα μηνύματα μίσους και διχασμού που ευαγγελίζονται. Οι εικόνες που προκύπτουν αποτυπώνουν πρωταγωνιστές με εντυπωσιακές ομοιότητες να παρελαύνουν με λευκές σημαίες, αποκαλύπτοντας την κενή, μονοπολιτισμική και συρρικνωμένη κοινωνία που προάγουν και εξυμνούν.

Βιογραφικό

Οι MacDonaldStrand είναι το όνομα του καλλιτεχνικού διδύμου που έχουν συγκροτήσει οι Clare Strand και Gordon MacDonald. Με έδρα το Μπράιτον της Βρετανίας, δημιουργούν έργα που σχετίζονται με την ιστορία, την πολιτική και την πρακτική της φωτογραφίας. Πρόσφατα έργα τους περιλαμβάνουν το Old English Pricks, μια σειρά λευκωμάτων με εικόνες και κείμενα από εφημερίδες που παρουσιάζει πρόσωπα της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής, το A Fucking Photobook, ένα βιβλίο τυπογραφικής εκτύπωσης που ακολουθεί το τυπικό των photobooks και σχεδιάστηκε με σκοπό να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς φωτογραφικών βιβλίων, το Most Popular of All Time, μια επισκόπηση των δημοφιλέστερων εικόνων όλων των εποχών (με βάση μια αναζήτηση στο Google), οι οποίες έχουν μετατραπεί σε σχέδια τύπου «ενώνω τις τελείες», και το No More Flags, μια σειρά φωτογραφιών από πορείες της ακροδεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, από τις οποίες οι σημαίες των διαδηλωτών έχουν αφαιρεθεί από τις εικόνες. Έργα της Clare Strand ανήκουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ομαδικών και ατομικών εκθέσεων. Ο Gordon MacDonald είναι καλλιτέχνης και εκδότης. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της έκδοσης του περιοδικού Photoworks
και συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου GOST Books, ενώ σήμερα είναι εκδότης του περιοδικού Hapax, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής.