Καλλιτέχνης

DISNOVATION.ORG

Ο χάρτης ONLINE CULTURE WARS (ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) είναι ένα κολάζ από εκατοντάδες πολιτικά μιμίδια, εικόνες σημαντικών πολιτικών προσώπων και σύμβολα.
Έχει σχεδιαστεί ως έναυσμα διαλόγου, με σκοπό να οπτικοποιήσει και να πλαισιοθετήσει τους πολέμους πολιτισμού που μαίνονται στο διαδίκτυο, και μερικές από τις πολιτικές αναφορές, τους
πρωταγωνιστές και τους influencers. Από το Twitter και το Facebook μέχρι το Instagram, το Reddit, το Gab και το 4chan, μία από τις παράπλευρες συνέπειες των διαδικτυακών πολέμων πολιτισμού είναι η υπερ-πολιτικοποίηση φαινομενικά καθημερινών και αδιάφορων θεμάτων, προϊόντων, πρακτικών και πολιτισμικών στοιχείων. Tα τελευταία χρόνια στις κουλτούρες του διαδικτύου τα φαινόμενα πόλωσης, πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης αυξάνονται διαρκώς, και επηρεάζονται από πολυάριθμους παράγοντες και μεγεθύνονται λόγω της ίδιας της φύσης των ευρύτατα διαδεδομένων κοινωνικών δικτύων. Η χαρτογράφηση αυτή προσφέρει μια αναπαράσταση των ιδεολογικών και πολιτικών προστριβών που διαδραματίζονται στο διαδίκτυο και ενσωματώνεται σε ένα οπτικό σύστημα με τη μορφή μιμιδίου Πολιτικής Πυξίδας.

Τα ευρύτατα διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν την εμφάνιση νέων πρακτικών, μορφών έκφρασης, εργαλείων και μέσων για τη συλλογική οργάνωση της διαμαρτυρίας και της διαφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με όχημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδείχθηκε σε καίρια απειλή για τη δημόσια ζωή. Το βίντεο-δοκίμιο με τίτλο THE PERSUADABLES («Οι Εύπιστοι») εστιάζει στην πολιτική εργαλειοποίηση των μέσων, τεχνικών και υποδομών του διαδικτύου και ιδιαίτερα στο οικοσύστημα επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διαδικτυακή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εκθέτει ορισμένες από τις συνήθεις πρακτικές διαδικτυακής προπαγάνδας, καθώς και τις δημιουργικές αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν στην κοινωνία των πολιτών.

Βιογραφικό

Το DISNOVATION.ORG είναι μια ερευνητική κολεκτίβα που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2012. Στα κύρια μέλη της περιλαμβάνονται οι Maria Roszkowska (Πολωνία), Nicolas Maigret (Γαλλία) και Baruch Gottlieb (Καναδάς). Η δουλειά τους κινείται μεταξύ σύγχρονης τέχνης, έρευνας και χάκινγκ. Για κάθε έρευνα συγκροτούν ειδική ομάδα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ακτιβιστών, μηχανικών και σχεδιαστών. Πιο συγκεκριμένα, οι πρόσφατες καλλιτεχνικές προκλήσεις τους αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του φαντασιακού και των πρακτικών της Μετα-Ανάπτυξης,
αμφισβητώντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η «οικονομική ανάπτυξη» και οι «τεχνολογικές λύσεις» είναι αυτές που θα δώσουν λύση στις διαταραχές στο οικοσύστημα, τις οποίες οι ίδιες αυτές διαδικασίες προκάλεσαν εξαρχής. Πρόσφατα εξέδωσαν από κοινού με τον Nicolas Nova το έργο A Bestiary of the Anthropocene, έναν άτλαντα ανθρωποειδών υβριδικών πλασμάτων, όπως και το The Pirate Book, μια ανθολογία με θέμα την ψηφιακή πειρατεία.