Καλλιτέχνης

Christian Lutz

Ζω σε μια χώρα, την Ελβετία, όπου η λαϊκιστική δεξιά είναι πλέον ο ισχυρότερος κυβερνητικός πόλος. Θυμάμαι ακόμα τον θυμό που είχα νιώσει μια νύχτα κατά την οποία πέρασα ώρες ολόκληρες αφαιρώντας αηδιαστικά φυλλάδια που είχαν τοποθετηθεί στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων παντού στη γειτονιά μου. Αυτό συνέβη το 2013. Ήταν ανατριχιαστικό να παρακολουθώ τη ραγδαία άνοδο του λαϊκιστικού κόμματος, που ιδρύθηκε λίγο μετά την αλλαγή της χιλιετίας στη Γενεύη, την πόλη στην οποία γεννήθηκα και όπου εξακολουθώ να κατοικώ. Λίγο καιρό μετά από εκείνο το νυχτερινό επεισόδιο, άρχισα να φωτογραφίζω τα περίχωρα της Γενεύης, όπου οι λαϊκιστές αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη επιρροή. Η φωτογραφία ήταν η εκτόνωσή μου, μια απάντηση στον τρόμο που μου προκαλούσε η απόπειρα ομηρίας των πολιτών και της σκέψης μας.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρότζεκτ Citizens (Πολίτες): αισθάνθηκα την ανάγκη να μελετήσω βαθύτερα τα υποτιθέμενα «κόμματα της κοινής λογικής», οι υποσχέσεις των οποίων για μια καλύτερη ζωή βασίζονται στο ψέμα και τη χειραγώγηση. Άρχισα να ταξιδεύω ανά την Ευρώπη με στάσεις σε προπύργια του λαϊκισμού παρακολουθώντας εθνικιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της ηπείρου. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε αυτό το βιβλίο τραβήχτηκαν στην Ελβετία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Δανία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία μεταξύ 2013 και 2020.

Βιογραφικό

Ο Christian Lutz γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 1973. Φοίτησε στη Σχολή Τεχνών «75» στις Βρυξέλλες. Μεταξύ 2003 και 2012 δημιούργησε μια τριλογία με θέμα τις διαφορετικές πτυχές της εξουσίας: το πρώτο μέρος, με τίτλο Protokoll, αφορούσε την πολιτική εξουσία, το δεύτερο, Tropical Gift, την οικονομική εξουσία, και το τρίτο, In Jesus’ Name , τη θρησκευτική εξουσία. Και
τα τρία έργα ενέπνευσαν αντίστοιχα βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Lars Müller, ενώ η τριλογία έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις. Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Insert Coins (εκδόσεις André Frère), ενώ το 2019 εκδόθηκε το The Pearl River από τον εκδοτικό οίκο Edition Patrick Frey. Το 2021 εκδόθηκε το έργο του Citizens από τις εκδόσεις Edition Patrick Frey: η σειρά αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα των πολυετών ταξιδιών του καλλιτέχνη σε περιοχές της Ευρώπης που έχουν βρεθεί κάτω από την ισχυρή επιρροή του λαϊκισμού.