Shame Less | Lina Geoushy

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης

Lina Geoushy

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγκαίνια: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 20:00

Η Σεξουαλική Βία είναι ένα διάχυτο οικουμενικό πρόβλημα με μια στις τρεις γυναίκες παγκόσμια να την υφίστανται. Η Αίγυπτος, συγκεκριμένα, είναι μια χώρα στην οποία η βία κατά των γυναικών είναι εξαιρετικά εκτεταμένη. Σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών του 2013 «όλες σχεδόν οι Αιγύπτιες γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης», με 99,3% των γυναικών που ερωτήθηκαν στην μελέτη να απαντούν πως έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Η απλή ενέργεια του να στέκονται στον δρόμο μπορεί να εκθέσει τις γυναίκες σε παρενόχληση και κακοποίηση κάθε είδους.

Το 2020, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαλείψει την έμφυλη βία ως μέρος των ΣΒΑ (στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη) την Ηνωμένων Εθνών. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε συμμόρφωση. Αν και η Αίγυπτος είχε τις δικές της «#MeToo» στιγμές, τα αποτελέσματα του κινήματος ήταν αρκετά εφήμερα, και η δημοτικότητά του έχει περιοριστεί σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αλγόριθμοι τείνουν να δημιουργούν το φαινόμενο «echo-chamber» (ανακύκλωση ιδεών σε κλειστό περιβάλλον), με αποτέλεσμα τη συμμετοχή ενός περιορισμένου κοινού σε εποικοδομητική συζήτηση.

Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το πρότζεκτ τον Δεκέμβριο του 2020, ως απάντηση στο κύμα #MeToo του οποίου ηγήθηκαν οι Αιγύπτιες γυναίκες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Σε διαμαρτυρία και αλληλεγγύη με άλλες γυναίκες κατά της σεξουαλικής βίας, η αρχική μου πρόθεση ήταν να πολεμήσω το στίγμα που περιβάλλει την καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης. Το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους είχε ως αποτέλεσμα πολλές από εμάς να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των εξελισσόμενων, βαθιά ριζωμένων, προσωπικών και συλλογικών μας τραυμάτων. Αυτό ισχύει ειδικά όταν το να μιλήσεις τιμωρείται με απόδοση ευθυνών στο θύμα, ψυχολογική χειραγώγηση, διαπόμπευση, και τελικά, σιωπή.

Έχω παρενοχληθεί λεκτικά και σεξουαλικά στον δρόμο, στο σπίτι, και στη δουλειά στο Κάιρο, και οργίζομαι με τη συχνότητα και την κανονικοποίηση του προβλήματος. Θέλω να φέρω στο προσκήνιο το ζήτημα και να πολεμήσω το στίγμα γύρω από την καταγγελία επίθεσης. Νομίζω πως πρέπει αναρωτηθούμε αν οι καλοπροαίρετοι άντρες είναι μέρος του προβλήματος. Συνεισφέρουν σε αυτό; Μπορούν να προσμετρηθούν ως σύμμαχοι;

Το πρότζεκτ επικεντρώνεται στις ιστορίες σεξουαλικής βίας Αιγυπτίων γυναικών σε διαφορετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο Κάιρο.

2020 – Σε Εξέλιξη

Βιογραφικό

Η Lina Geoushy είναι Αιγύπτια φωτογράφος και εικαστική καλλιτέχνης που εργάζεται στο πλαίσιο του κοινωνικού ντοκουμέντου και της φωτογραφίας πορτρέτου. Ο στόχος της είναι να αφηγηθεί ιστορίες που αποδομούν και αμφισβητούν την αντίληψη του κοινού για την επικρατούσα εξουσία της πατριαρχίας. Η εργασία της βασίζεται στην έρευνα και τα πρότζεκτ της είναι τόσο προσωπικά όσο και με ανάθεση. Η δουλειά της σε μεγάλο βαθμό εξερευνά πολιτικές φύλου και θέματα ενδυνάμωσης των γυναικών. Η Geoushy ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Φωτορεπορτάζ & τη Φωτογραφία Ντοκουμέντο στο London College of Communication αποφοιτώντας με διάκριση. Το έργο της έχει εκτεθεί ευρέως και διεθνώς, και πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Louis Roederer Discovery Awards, στο φεστιβάλ Les Rencontres d’Arles. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία συμπεριλαμβανομένου του BJP Female In Focus 2022. Η Lina επιλέχθηκε ως ένα από τα Ταλέντα του Foam 2022, και της δόθηκε το βραβείο Φωτογράφου ντοκουμέντου 2019 από την Royal Photographic Society.

Δείτε Περισσότερες Εκθέσεις