Πρόσκληση στη συμμετοχική δράση «Η Πρακτική της Δημοκρατίας»

Πρόσκληση από τη Thessaloniki PhotoBiennale 2023 απευθύνεται στο κοινό για τη συμμετοχική δράση με τίτλο «Η Πρακτική της Δημοκρατίας» που συντονίζεται από τη σκηνοθέτρια και ερευνήτρια των σύγχρονων παραστατικών τεχνών Δανάη Θεοδωρίδου. Η δράση έχει ήδη λάβει χώρα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το 2019 μέχρι και το 2021, ενώ αυτή τη φορά το κοινό θα δημιουργήσει την εκδοχή της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη θεματική της κεντρικής έκθεσης της PhotoBiennale του MOMus με τον τίτλο «Το φάντασμα του λαού». Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 27 Νοεμβρίου 2023 (τηλ. 2310 566716, reception.photography@momus.gr).

Η «Πρακτική της Δημοκρατίας» είναι μια αόρατη (pop up) δράση που εστιάζει στην πρακτική του δημόσιου λόγου και λαμβάνει χώρα απρόσμενα σε δημόσιους χώρους και μέρη που συγκεντρώνεται κόσμος (καφέ, σχολεία, βιβλιοθήκες, κ.α.). Στο πλαίσιο της δράσης, κάτοικοι της πόλης που θα συμμετέχουν σε αυτή μετά από ανοιχτή πρόσκληση εκφωνούν μια σειρά δημόσιων λόγων περί δημοκρατίας και κοινωνικής συνύπαρξης, τους οποίους φτιάχνουν οι ίδιοι στη διάρκεια εξαήμερου εργαστηρίου. Αυτή τη φορά λοιπόν, ο δημόσιος λόγος δεν ανήκει στους πολιτικούς αλλά σε άλλους πολίτες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πρακτική της δημοκρατίας και τον τρόπο που ζούμε μαζί; Ερωτήματα όπως το πώς παίρνουμε κοινές αποφάσεις, τι θέλουμε να αποφασίζουμε από κοινού και πώς μπορούμε να αυτό-οργανωθούμε για αυτό, κτλ., γίνονται αφορμή για μια σειρά προσωπικών καταθέσεων για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την κοινωνική μας συνύπαρξη.

Οι ομιλητές της δράσης παίρνουν το λόγο απευθυνόμενοι στους συμπολίτες τους, μοιράζονται προβληματισμούς, και ερευνούν τη δυναμική των αναπάντεχων συνευρέσεων στο δημόσιο χώρο τόσο κατά τη διάρκεια του λόγου τους όσο και στις συζητήσεις που ακολουθούν τον λόγο αυτό.

Πληροφορίες & τρόπος συμμετοχής

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Η πρώτη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση θα γίνει με τη συντονίστρια της δράσης την Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023, ενώ θα ακολουθήσει σειρά εργαστηρίων στις 11, 13, 18, 20 Δεκεμβρίου 2023 και 08, 10 Ιανουαρίου 2024, 17:00-20:00. Η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις κρίνεται υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δράση.

Οι δημόσιες παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν 11-20 Ιανουαρίου 2023, σε χώρους όπου φιλοξενούνται εκθέσεις της Thessaloniki Photobiennale και σε ώρες που θα συμφωνηθούν από κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2310 566716  και το email reception.photography@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: έως 27 Νοεμβρίου 2023

 

Βιογραφικό σημείωμα συντονίστριας

Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτρια και ερευνήτρια των σύγχρονων παραστατικών τεχνών με έδρα της τις Βρυξέλλες. Η καλλιτεχνική της έρευνα μελετά το «κοινωνικό φαντασιακό», την πρακτική της δημοκρατίας, και τον τρόπο που η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη κοινωνικοπολιτικών εναλλακτικών μοντέλων συνύπαρξης. Διδάσκει στο Fontys Academy of the Arts της Ολλανδία, επιμελείται ερευνητικά προγράμματα καλλιτεχνικής έρευνας, παρουσιάζει και δημοσιεύει την έρευνά της διεθνώς. Είναι μία από τις συγγραφείς του βιβλίου «The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance (Valiz, 2017)» και η συγγραφέας του βιβλίου «PUBLICING: Practising Democracy Through Performance (Νήσος, 2022)».

www.Danaetheodoridou.com

 

*Φωτογραφία άρθρου:

Η Πρακτική της Δημοκρατίας

Summer Festival Recyclart, Brussels, Ιούλιος 2021

Ομιλήτρια: Charlotte Couturier

© Linda Zennaro

Πληροφορίες

Περισσότερες Προσεχείς Εκδηλώσεις / Δράσεις