Εργαστήριο Photobook με τη φωτογράφο Λία Ναλμπαντίδου

Εργαστήριο Photobook  στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

 

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει εργαστήριο photobook με εισηγήτρια τη φωτογράφο Λία Ναλμπαντίδου, στο πλαίσιο της Thessaloniki Photobiennale 2023.

To photobook αποτελεί ένα αυτόνομο φωτογραφικό έργο μικρής κλίμακας· δεν είναι μια απλή έντυπη παράθεση φωτογραφιών, ούτε ένας κατάλογος που συνοδεύει μια έκθεση φωτογραφίας. Την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άνθηση αυτής της πρακτικής τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή σκηνή.

H «δημιουργία» ενός δωματίου μελέτης (A Reading Room) στο χώρο του μουσείου, θα μας προσφέρει το πλαίσιο για να ξεφυλλίσουμε και να παρατηρήσουμε σύγχρονα photobooks από μια «αυτοσχέδια» συλλογή και ν’ ακούσουμε καλλιτέχνες/ιδες να μιλούν οι ίδιοι/ες για το έργο τους. Η κριτική προσέγγιση και μελέτη των βιβλίων, θα δώσει την ευκαιρία στους/ις συμμετέχοντες/ουσες να εξοικειωθούν με θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο είδος φωτογραφικής αφήγησης. Στόχος του σεμιναρίου για κάθε συμμετέχοντα/ουσα είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου photobook dummy.

Το εργαστήριο διάρκειας 22 ωρών θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’, Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 20 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου 2024, τις παρακάτω ημέρες και ώρες: 

Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Ιανουαρίου | 11:00-16:00 (δια ζώσης)

Σάββατο 03 Φεβρουαρίου | 12:00-14:00 tutorial (διαδικτυακά)

Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου | 16:00-20:00 (δια ζώσης)

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου | 11:00-17:00 (δια ζώσης)

 

Κόστος συμμετοχής: 75,00 ευρώ/ άτομο. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα απαιτούμενα υλικά του κάθε photobook dummy.

Τρόπος συμμετοχής: Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να στείλουν μία φωτογραφική σειρά 20-30 εικόνων ή ένα εξελισσόμενο photobook dummy και ένα statement (μέχρι 200 λέξεις) στη διεύθυνση reception.photography@momus.gr, μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: τ. 2310 566716, reception.photography@momus.gr

 

Βιογραφικό σημείωμα εισηγήτριας

H Λία Ναλμπαντίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φωτογραφία (BFA, 1991) στο Columbus College of Art & Design (Columbus – Ohio) στις ΗΠΑ & Humanities (Body Academy) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Γυναικών – EXPO 2000 στη Γερμανία. Το έργο της (Φωτογραφίες και Artist’s Books) έχει παρουσιαστεί σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις τέχνης και αντιπροσωπεύεται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές μουσείων και βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Το Ασφαλές, Ιδιωτικό Πεδίο του Σπιτιού μου (1996 – 2001) – Μηδέν έως Πέντε» κυκλοφόρησε σαν photobook το 2002, από τις Εκδόσεις Κύβος – Αθήνα με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου. Το 2013, η φωτογραφική εργασία  «Urban Secret Garden – why the night» (photobook dummy) συμπεριλήφθηκε στην βραχεία λίστα για το 6ο βραβείο Kassel Dummy Award. Το 2016, η POD αυτοέκδοση με τίτλο «Urban Secret Garden – A trilogy book of photographs» σε νέα αφήγηση, editing και σχεδιασμό, κυκλοφόρησε σαν αυτοέκδοση στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε πλήθος photobook εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες

Περισσότερες Προσεχείς Εκδηλώσεις / Δράσεις