Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση

Πληροφορίες

Επιμέλεια

Armen Marsoobian, Ιωάννης Μότσιανος

Συνδιοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κολλέγιο Ανατόλια

Υποστήριξη: Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, 20:00

ΠΑΡΑΤΑΣΗ | ΕΩΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

 

Η έκθεση αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία. Έζησαν, εργάστηκαν και μεγάλωσαν τις οικογένειές τους στις πόλεις της Ανατολίας Σεβάστεια (Σίβας), Μερζιφούντα, Σαμψούντα και στις γύρω κοινότητες. Αυτή η ιστορία ξεκινάει στη δεκαετία του 1870, παρακολουθώντας τη ζωή των Ντιλντιλιάν κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και μετά. Για πάνω από τριάντα χρόνια, εργάστηκαν ως επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια, του αμερικανικού ιεραποστολικού σχολείου όπου φοιτούσαν Αρμένιοι και Έλληνες της περιοχής. Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες Αρμένιοι και Έλληνες αναγκάστηκαν να εξοριστούν μεταξύ 1922 και 1923. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναέφτιαξαν  τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ τη ζωή που άφησαν πίσω τους. Συνέχισαν να διηγούνται τις ιστορίες τους, να μοιράζοντας τις εικόνες και τα όνειρα της χαμένης αρμενικής πατρίδας τους.

Η έκθεση βασίζεται στο αρχείο της οικογένειας Ντιλντιλιάν, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια. Τα κείμενα της έκθεσης βασίζονται σε γραπτά απομνημονεύματα και προφορικές συνεντεύξεις πολλών γενεών της οικογένειας.  Σημαντικό μέρος της έκθεσης επίσης αποτελούν φωτογραφίες και τα τεκμήρια της συλλογής του Κολλεγίου κυρίως από τα  πρώιμα χρόνια στη Μερζιφούντα της Ανατολίας. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Armen T. Marsoobian, εγγονός του Tsolag Dildilian, του ιδρυτή της οικογενειακής φωτογραφικής επιχείρησης, σε συνεργασία με τους Ιωάννη Μότσιανο, επιμελητή και Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτονα, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

Βιογραφικό

Armen Marsoobian

Ο Armen T. Marsoobian είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Southern Connecticut State University και μέλος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου του Connecticut. Είναι εκδότης του περιοδικού Metaphilosophy. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής  στην έδρα Ordjanian του Πανεπιστημίου Columbia. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε θέματα σχετικά με τις γενοκτονίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αμερικανική φιλοσοφία, την αισθητική και την ηθική φιλοσοφία. Έχει συν-επιμεληθεί επτά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το Genocides Aftermath: The Blackwell Guide to American Philosophy. Το βραβευμένο του βιβλίο Fragments of a Lost Homeland: Remembering Armenia βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα για την οικογένειά του, καταξιωμένων φωτογράφων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκθέσεις των φωτογραφιών αυτών διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο συνοδευτικός τόμος της έκθεσής του, Reimagining a Lost Armenian Home: The Dildilian Photography Collection, εκδόθηκε στα αγγλικά και στα τουρκικά.

Δείτε Περισσότερες Εκθέσεις