Εκδήλωση-Finissage της κεντρικής έκθεσης της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 «Το φάντασμα του λαού»

Thessaloniki PhotoΒiennale 2023

Εκδήλωση-Finissage για την κεντρική έκθεση «Το φάντασμα του λαού»

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’, Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 | 17:00

 

Με αφορμή τη λήξη της κεντρικής έκθεσης της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale με τίτλο «Το φάντασμα του λαού», ο λαϊκισμός μπαίνει ξανά στο προσκήνιο με παρουσιάσεις από τους καλλιτέχνες-φωτογράφους Joan Fontcuberta και Pilar Rosado και εισηγήσεις από τους Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Julian Stallabrass, ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης, στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’, Αποθήκη Α’, λιμάνι), το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στις 17:00.

Αναλυτικά, ο Julian Stallabrass θα μιλήσει στην παρουσίασή του για το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης της φετινής Photobiennale, ενώ ο Γιάννης Σταυρακάκης θα αναφερθεί στις τρέχουσες τάσεις του λαϊκισμού ως διεθνές φαινόμενο.

Η Pilar Rosado Rodrigo θα παρουσιάσει το έργο της με έμφαση στην έρευνά της για τη σχέση τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης και ο Joan Fontcuberta θα κάνει μια αναδρομική παρουσίαση του έργου του. 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό. Στην εκδήλωση θα υπάρξει παράλληλη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και το αντίστροφο.

Η έκθεση «Το φάντασμα του λαού» ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου 2024 και παρουσιάζεται στους δύο χώρους του MOMus στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’) και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1). Πληροφορίες εδώ https://photobiennale-greece.gr/ektheseis/kentriki-ekthesi/  

Βιογραφικά σημειώματα ομιλητών

Η καλλιτεχνική και θεωρητική πρακτική του Joan Fontcuberta εστιάζεται στις συγκρούσεις μεταξύ της φύσης, της τεχνολογίας, της φωτογραφίας και της αλήθειας. Στα πρόσφατα έργα του εξερευνά τη νέα οπτική κουλτούρα υπό την επίδραση των ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε μεγάλο αριθμό μουσείων σε όλο τον κόσμο όπως, μεταξύ άλλων, στο MoMA (Νέα Υόρκη, 1988), στο Art Institute (Σικάγο, 1990), στο IVAM (Βαλένθια, 1992), στο MNAC (Βαρκελώνη, 1999), στο Maison Européenne de la Photographie (Παρίσι, 2014), στο Science Museum (Λονδίνο, 2014) και στο Museum Angewandte Kunst (Φρανκφούρτη, 2015). Το 2013 τιμήθηκε με το Hasselblad Award International Prize.

Η Pilar Rosado είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Καλές Τέχνες και μεταπτυχιακού διπλώματος στη Βιολογία. Ενδιαφέρεται για το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για τον κόσμο, αλλά και για τις δημιουργικές δυνατότητες που είναι προσιτές σε εμάς.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Πολιτική Θεωρία, το Εργαστήριο Μελέτης της Δημοκρατίας, και το παρατηρητήριο POPULISMUS: http://www.populismus.gr 

Ο Julian Stallabrass είναι συγγραφέας, φωτογράφος, επιμελητής και καθηγητής. Μεταξύ άλλων έχει συγγράψει τα έργα Killing for Show: Photography, War and the Media in Vietnam and Iraq (2020), A Very Short Introduction to Contemporary Art (2020), Internet Art: The Online Clash Between Culture and Commerce (2003), Paris Pictured (2002) και High Art Lite: British Art in the 1990s (1999). Επιμελήθηκε το έργο Art and Money Online για την Tate Britain το 2001, τη Photo Biennial του Μπράιτον το 2008, το Memory of Fire: Images of War and the War of Images και το Failing Leviathan: Magnum Photographers and Civil War στο National Civil War Centre του Νιούαρκ το 2015. Έκανε διαδικτυακά τηλεοπτικά προγράμματα σχετικά με πτυχές της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης για το Tariq Ali TV στη σειρά «Rear Window».

 

Πληροφορίες

Περισσότερες Προσεχείς Εκδηλώσεις / Δράσεις